Study the following information carefully to answer the question: / निर्देश: प्रश्न का उत्तर देने के लिए निम्नलिखित जानकारी को ध्यान से पढें:
P × Q means ‘P is brother of Q’ / P × Q का मतलब है ' P, Q का भाई है'।
P - Q means ‘P is sister of Q’ / P - Q का मतलब है ' P, Q की बहन है'।
P + Q means ‘P is mother of Q’ / P + Q का मतलब है ' P, Q की माँ है'।
P ÷ Q means ‘P is father of Q’ / P ÷ Q का मतलब है ' P, Q का पिता है'।
What does A + B - C means ? / A + B - C का मतलब क्या है
A is aunt of C / A, C की चाची है।
A is father of C / A, C का पिता है।
C is son of A / A, C का बेटा है।
B is a girl / B एक लड़की है।
Ant will be reach top of the pole to candy in his last 30 feet jump.
So before his last jump he would be cover 120-30=> 90 feet with climbs and slips.
that is, he would be cover (30 - 20) feet = 10 feet in one hour.
till last jump Ant would be climbs 90 feet in 9 hours i.e.from 8:00 a.m to till 5 p.m.
and in the next hour i.e. till 6 p.m. he climb remaining 30 feet and reached on top of the pole.
From 1 to 100, there are ten numbers with 7 as the digit -
7, 17, 27, 37, 47, 57, 67, 77, 87, 97 --11 times note that 77 has two 7s
70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 78, 79. -9 times
Lakhan and Pankaj are on adjacent floors. --Case 1 is not satisfied
Manoj and Pankaj are on adjacent floors.--Case 2 is not satisfied
Ojas is on a floor higher than floor 2..--Case 2 is not satisfied Qatar is on a floor higher than floor 3.--Both cases are satisfied
To find the time that the bells will toll together we have to take L.C.M of 2,4,6,8,10,12
LCM of 2, 4, 6, 8, 10 and 12 seconds =120 seconds
So,the bells will toll together after every 120 seconds ie 120/60 = 2 minutes
In 30 minutes they will be toll together = first tolling together + number of times together tolls in 30 minutes
=1+number of times together tolls in 30 minutes
=1+ (30 / 2)
=1+15
=>16 times
A cube of side 15 cm is cut into smaller cube of side 3 cm. So, one side of big cube equals 5 sides of smaller cube.
The big cube divided into 5 x 5 x 5 = 125 smaller cubes.
There are 8 original corners on the original cube having 3 painted sides = 8 cubes There are 12 edges on the original cube, each edge has 3 cubes with 2 painted sides, 12 edges *3 cubes = 36 cubes
There were 6 faces, each with 4 cubes with one painted side, 6 faces *9 cubes = 54 cubes
Therefore, cubes which don't have any coloured side= 125 - 8 - 36- 54 = 27 cubes
A cube of side 12 cm is cut into smaller cube of side 3 cm. So, one side of big cube equals 4 sides of smaller cube.
The big cube divided into 4 x 4 x 4 = 64 smaller cubes.
There are 8 original corners on the original cube having 3 painted sides = 8 cubes
There are 12 edges on the original cube, each edge has 2 cubes with 2 painted sides,12 edges *2 cubes =24 cubes
There were 6 faces, each with 4 cubes with one painted side, 6 faces *4 cubes = 24 cubes Therefore, cubes which don't have any coloured side= 64 - 8 - 24 - 24 = 8 cubes