Average- Aptitude Questions and Answers - in Hindi

View in English View in Hindi

What is the range of the data given below- 20, 35, 70, 65, 45, 95, 15, 80


नीचे दिए गए आंकड़ों की सीमा क्या है- 20, 35, 70, 65, 45, 95, 15, 80

A)
15

B)
80

C)
45

D)
95


Correct Answer :

80


Explanation :

Ordering the data from least to greatest, we get:
15, 20, 35, 45, 65, 70, 80, 95

highest - lowest = 95 - 15 = 80
The range is 80

What is the Arithmetic Mean of first 100 natural numbers?


पहले 100 प्राकृतिक संख्याओं का माध्य क्या है?

A)
50

B)
50.5

C)
51

D)
55


Correct Answer :

50.5


Explanation :

Mean=(Total Sum of all the Values)/(No of Values)

The Sum of first ’n' natural numbers is given by,Sum=n*(n+1)/2
then, Mean=[n*(n+1)/2] / n
=n*(n+1) / 2*n

So,the mean of first 100 natural numbers, Mean=100*101 / 2*100
=101/2
=50.5

Find the mean, median, mode, and range for the following list of values ?
13, 18, 13, 14, 13, 16, 14, 21, 13


निम्न सूची के लिए माध्य, माध्यक, मोड और सीमा क्या होगी?
13, 18, 13, 14, 13, 16, 14, 21, 13

A)
15, 14, 13 and 8

B)
15, 14, 14 and 13

C)
13, 13, 13 and 13

D)
15, 14, 13 and 15


Correct Answer :

15, 14, 13 and 8


Explanation :

Mean :To find the mean, add all the numbers together then divide by the number of numbers.
Mean = (13 + 18 + 13 + 14 + 13 + 16 + 14 + 21 + 13) / 9 = 15

Median:To find the median, order the numbers and see which one is in the middle of the list.
Reordered = 13, 13, 13, 13, 14, 14, 16, 18, 21 - the middle term is 14 ie Median=14

Mode:To find the mode, order the numbers lowest to highest and see which number appears the most often.
13 is the number which appears the most often

Range:To find the range, subtract the lowest number from the biggest number.
Reordered = 13, 13, 13, 13, 14, 14, 16, 18, 21
Range = ( 21- 13 ) = 8

The average of the first 10 prime numbers?


प्रथम 10 अभाज्य संख्याओं का औसत बताइए?

A)
10.1

B)
10

C)
12.9

D)
13


Correct Answer :

12.9


Explanation :

First 10 prime numbers are 2,3,5,7,11,13,17,19,23,29

Average =(2+3+5+7+11+13+17+19+23+29)/10
=129/10
=12.9

Two years ago, the average age of a family of 8 members was 18 years. The average age of the family after the birth of a child is the same today. How old is the child?


दो वर्ष पूर्व 8 सदस्यों के एक परिवार की औसत आयु 18 वर्ष थी। एक बच्चे के जन्म के बाद परिवार की औसत आयु आज उतनी ही है। बच्चे की आयु कितनी है?

A)
2 years

B)
1*(1/2) years

C)
1 year

D)
2*(1/2) years


Correct Answer :

2 years


Explanation :

As given, after birth of child average age is same ie 18 years.
hence age of child is 2 years

The average of 9 full numbers is 11 but after calculation, it was seen that while computing by the mistake the 23 was written to 32. What will be the new average after making appropriate amendment?


9 पूर्णाकों का औसत 11 आता है परंतु गणना करने के बाद यह देखा गया कि भुलवश गणना करते समय मुलांक 23 को 32 लिखा गया । उचित संशोधन करने के बाद नया औसत क्या होगा ?

A)
10

B)
9

C)
10.1

D)
9.5


Correct Answer :

10


Explanation :

The average of 9 numbers = 11
Therefore, the total is = 9*11 =99
But by mistake the 23 was written 32
So, new avarage =(99+23-32)/9
=90/9
=10

The average of first three numbers out of four numbers are 18 and the average of the last three numbers is 16. If the last number is 19, then the first number is?


चार संख्याओं में से पहली तीन का औसत 18 तथा अंतिम तीन का औसत 16 है। यदि अंतिम संख्या 19 हो, तो प्रथम संख्या है ?

A)
19

B)
18

C)
20

D)
25


Correct Answer :

25


Explanation :

Let the numbers are A, B ,C and D, then as given
A+B+C=18*3=54
B+C+D=16*3=48
After resolving the above equations -
A-D=6
the last number is 19 ie D=19
So, A=6+19 =25

The average of seven consecutive numbers is 20, then the largest number in those numbers is?


सात क्रमागत संख्याओं का औसत 20 हो, तो उन संख्याओं में सबसे बड़ी संख्या है?

A)
24

B)
23

C)
22

D)
20


Correct Answer :

23


Explanation :

Let the numbers are X to ..(X+6).
As given,
X+(X+1)+(X+2)+(X+3)+(X+4)+(X+5)+(X+6)=20*7
7*X+21=140
7*X=119
X=17
Hence, the largest number is=(X+6) =17+6 =23

A man bought 13 items worth Rs 70, 15 items worth Rs 60 and 12 items worth 65 rupees. Average value per item is?


एक आदमी ने 13 वस्तुएँ 70 रुपये मूल्य वाली खरीदी, 15 वस्तुएँ 60रुपये मूल्य वाली और 12 वस्तुएँ 65 रुपये मूल्य वाली । प्रति वस्तु औसत मूल्य है?

A)
60.25

B)
64.75

C)
65.75

D)
63.25


Correct Answer :

64.75


Explanation :

Average value=(13*70)+(15*60)+(12*65) / (13+15+12)
=2590/40
=64.75

If the average of 20-digit X1, X2, ... X20 is Y, then what is the average of X1-101, X2-101, X3-101 ..... X20-101?


यदि 20 अंकों X1, X2, ... X20 का औसत Y हो, तब X1-101, X2-101, X3-101 ..... X20-101 का औसत कितना होगा ?

A)
Y-20

B)
Y-101

C)
20Y

D)
101Y


Correct Answer :

Y-101


Explanation :

Average = (X1+ X2+X3 +... +X20)/20 - (101*20)/20
=Y-101

The average of 27 numbers is 60. If instead of 28 one number has changed to 82, what will be the average?


27 संख्याओं का औसत 60 है। यदि एक संख्या बदलकर 28 की बजाए 82 कर दी जाए, तो औसत कितना हो जाएगा?

A)
56

B)
58

C)
62

D)
64


Correct Answer :

62


Explanation :

New average = (27*60)- 28 + 82 / 27
=1620-28+82 / 27
=1674/27
=62

A factory buys 8 machines.3 Machine A, 2 Machine B and rest Machine C. Prices of the machines are 100000, 80000 and 45000 respectively.Calculate the average cost of these machines?


एक कारखाना मे 8 मशीनों को खरीदा जाता है। इनमें 3 मशीनें A, 2 मशीनें B और बाकी मशीनें C है। मशीनों की कीमतें क्रमशः 100000, 80000 और 45000 हैं। इन मशीनों की औसत लागत का आकलन करें?

A)

74375


B)

75000


C)

75625


D)

72875



Correct Answer :

74375


Explanation :

Average cost of all the machines =(3*100000 + 2*80000 + 3*45000) / 8
= 595000/8
= 74375

The mean of 5 numbers is 15. If one more number is included, the mean of the 6 numbers becomes 17. What is the included number?


5 संख्याओं का माध्य 15 है । यदि एक और संख्या जोड़ी जाए , तो 6 संख्याओं का माध्य 17 हो जाता है। जोड़ी गई संख्या क्या है?

A)
24

B)
25

C)
26

D)
27


Correct Answer :

27


Explanation :

Sum of these 5 numbers = Mean*Total Number = 15*5 = 75
Let the number included is x.
As given
75+x / 6 = 17
75+x = 17*6
x = 102-75
x = 27

The mean marks obtained by 300 students in a subject are 60. The mean of top 100 students was found to be 80 and the mean of last 100 students was found to be 50. The mean marks of the remaining 100 students are?


किसी विषय में 300 छात्रों द्वारा प्राप्त किए गए औसत अंक 60 हैं। शीर्ष 100 छात्रों का औसत 80 पाया गया और अंतिम 100 छात्रों का औसत 50 पाया गया। शेष 100 छात्रों के औसत अंक हैं?

A)
70

B)
65

C)
60

D)
50


Correct Answer :

50


Explanation :

Total marks of remaining(middle 100) students = 300*60 - 100*80 - 100*50
= 18000 - 8000 - 5000
= 18000 - 13000 = 5000

Hence, Mean marks of remaining 100 students = 5000/100 = 50

In an asymmetrical distribution, of the mean and median of the distribution are 270 and 220 respectively, then the mode of the data is?


एक असममित वितरण में, माध्य और माध्यिका क्रमशः 270 और 220 हैं, तो आकड़ो का बहुलक क्या है?

A)
120

B)
220

C)
380

D)
370


Correct Answer :

120


Explanation :

Mode = 3 Median - 2 Mean
= 3*220 - 2*270
= 660 - 540
= 120

Let a, b, c, d, e, f, g be consecutive even numbers and j, k, l, m, n be consecutive odd numbers. What is the average of all the numbers?


मान लीजिए a, b, c, d, e, f, g क्रमागत सम संख्याएँ और j, k, l, m, n क्रमागत विषम संख्याएँ है। सभी संख्याओं का माध्य क्या है?

A)
3(a + n) /2

B)
(5l + 7d )/4

C)
(a + b + m + n)/4

D)
(7d + 5l) /12


Correct Answer :

(7d + 5l) /12


Explanation :

Let a = x (even)
b = x + 2, c = x + 4, d = x + 6
e = x + 8, f = x + 10, g = x + 12
a + b + c + d + e + f + g = 7x + 42
= 7(x + 6) = 7d
And j = y (odd), k = y + 2,
l = y + 4, m = y + 6, n = y + 8
j + k + l + m+ n = 5y + 20
= 5( y + 4) = 5l

Average of all the numbers = (7d + 5l) /12

Latest Updates