# Calendar- Aptitude Questions and Answers - in Hindi

 Which of the following is not a leap year? निम्नलिखित में से कौन सा एक लीप वर्ष [अधिवर्ष ] नही है? A) 2014 B) 1980 C) 2004 D) 2000 Correct Answer : 2014 Explanation :Every year which is divisible by 4 is called a leap year. 1980, 2004 and 2000 divisible by 4 but 2014 is not . thus answer is 2014. Today is Monday. What will be the day after 64 days ? A) Saturday B) Friday C) Thursday D) Tuesday Correct Answer : Tuesday Explanation :Each day of the week is repeated after 7 days. So, after 63 days, it will be Monday. Hence, after 64 days =(9*7) + 1 day = Monday + 1 = it will be Tuesday. If the first day of June is Saturday, them the date on which the last Saturday of that month falls, is ? A) 22 B) 28 C) 29 D) 30 Correct Answer : 29 Explanation :If the first Saturday of June is on first day ie 1st June. Then, next Saturday will be on 8th, 15th , 22nd and 29th. So, last Saturday will be on 29th. Today is Thursday. The day after 59 days wil be? A) Sunday B) Monday C) Tuesday D) Wednesday Correct Answer : Sunday Explanation :59 days = 8 weeks 3 days Every day of the week is repeated after 7 days hence after 56 days it would be Thursday again .And after 59 day it would be Sunday What will be the day on 8thDecember 2006 if the day on 8th December 2007 was Saturday? A) Saturday B) Friday C) Monday D) Tuesday Correct Answer : Friday Explanation :Every year divisible by 4 is a leap year. In your case 2006 is not divisible by 4, hence it is an ordinary year. because 2006 is an ordinary year. So, it has 1 odd day. So, the day on 8th Dec, 2007 will be 1 day beyond the day on 8th Dec, 2006. But, 8th Dec, 2007 is Saturday So, 8th Dec, 2006 = (Saturday - 1 odd day) = is Friday. If the first day of a year (other than the leap year) was Friday, then which one of the following was the last day of that year ? यदि एक वर्ष का पहला दिन (लीप वर्ष के अलावा) शुक्रवार था, तो उस वर्ष का अंतिम दिन होगा? A) Monday B) Friday C) Saturday D) Sunday Correct Answer : Friday Explanation :Odd days of the mentioned year = 1 (Since it is an ordinary year) Hence First day of the next year = (Friday + 1 Odd day) = Saturday Therefore, last day of the mentioned year = Friday If 1st June, 2006 is a Tuesday, how many Sundays would be there in the month? यदि 1 जून, 2006 को मंगलवार है, तो महीने में कितने रविवार होंगे? A) 6 B) 7 C) 5 D) 4 Correct Answer : 4 Explanation :1st June 2006 = Tuesday So, First Sunday = 6th June 2006 Second Sunday = 6 + 7 = 13th June 2006 Third Sunday = 13 + 7 = 20th June 2006 Fourth Sunday = 20 + 7 = 27th June 2006 Hence, 4 is the correct answer.