# Percentage- Aptitude Questions and Answers

 When the price of an item decreased by 20%, the number of items sold increased by 30%. What was the percentage increase on the total revenue? A) 20% B) 6% C) 5% D) 4% Correct Answer :4% Explanation :Let cost of each item = Rs.100 & sale = 100 item . Revenue = Rs.(100*100) = Rs.10000 New cost per item= Rs.80 and New sale = 130 item New Revenue = Rs.(80*130) = 10400 Percent Change =(new - old)/(old)= (400/10000)*100 = 4% The difference between 78% of a number and 59% of the same number is 323. What is 62% of that number? A) 1037 B) 1071 C) 1159 D) 1054 Correct Answer :1054 Explanation :The difference in percentage = 78% - 59% = 19% i.e. 19% of a number = 323 Therefore, 62% of the number = 323 *( 62/19) = 1054 If 10% of x = 20% of y, then x:y is equal to? A) 1:2 B) 2:1 C) 5:1 D) 10:1 Correct Answer :2:1 Explanation :10% of x = 20% of y 10x/100 = 20y/100 x/10 = y/5 x/y = 10/5 = 2/1 x:y = 2:1 If Aditya’s salary is 25% more than Amit’s salary, then Amit’s salary is how much less than Aditya’s salary? A) 16.67% B) 32.5% C) 20% D) 22.5% Correct Answer :20% Explanation :Let Amit’s Salary is Rs. 100. Then, Aditya’s Salary = (100 + 25% of 100) = Rs. 125. Difference between Aditya’s Salary and Amit’s Salary = 125 - 100 = Rs. 25. % Difference (lower) = (25/125)*100 = 20% Amit’s salary is 20% lower than Aditya’s. If the numerator of a fraction is increased by 150% and the denominator is increased by 300%,then the resultant fraction is 5/12 . What was the original fraction? A) 2/3 B) 1/3 C) 3/5 D) 3/5 Correct Answer :2/3 Explanation :Let the original fraction =x/y New fraction =(250x/100)/(400y/100)=5/12 250x/400y =5/12 5x/8y=5/12 x/y =8/12 =>2/3 The boys and girls in a college are in the ratio of 3 : 2. If 25% of the boys and 20% girls are adults, percentage of students who are minor is? A) 75% B) 77% C) 80% D) 90% Correct Answer :77% Explanation :Suppose boys = 3x and girls = 2x Number of minors= (75% of 3x) + (80% of 2x) =(75*3x/100)+(80*2x/100) = 9x/4 + 8x/5 =77x/20 Required percentage =(77x/20)*(1/5x)*100 => 77% The price of a car is Rs. 4,50,000. It was insured against accident to 90% of its price. When the car was damaged completely in an accident, the insurance company paid 95% of the insurance. What was the difference between the price of the car, and the amount received? A) Rs. 65,000 B) Rs. 65,500 C) Rs. 65,250 D) Rs. 66,000 Correct Answer :Rs. 65,250 Explanation :The price of a car = 450000 Car was insured to 90% of its price,so insured price =450000*90/100 Insurance company paid 95% of the insurance so amount paid by insurance company=450000*90/100 * 95/100=45*90*95 =384750 the difference between the price of the car and the amount received =450000 − 384750 =65250 Raman's salary increased by 5% this year. If his present salary is 1806, how much was the last year's salary? A) 1720 B) 1620 C) 1520 D) 1801 Correct Answer :1720 Explanation :Let , raman's previous year's salary is X. As given, X+X*(5/100) =1806 X*(21/20)=1806 X=(1806*20)/21 =1720 In an examination, 80% of boys have passed in english and 85% have passed in mathematics while 75% boys passed in both. If 45 boys failed in both subjects, then the total number of boys participated in the examination? A) 400 B) 450 C) 200 D) 250 Correct Answer :450 Explanation :Percent of failing boys in both subjects=100-(80+85-75) % =10% Let the total number of boys participated in the examination=X As given, 10% of X=45 X*(10/100)=45 X=(45*100)/10 = 450 If Y% of one hour is, 1 minute 12 seconds then Y is equal? A) 2 B) 1 C) 1/2 D) 1/4 Correct Answer :2 Explanation :One hour = 3600 seconds 1 min 12 sec = 60 + 12 = 72 seconds As is given, Y% of 3600=72 3600*(Y/100) = 72 Y=2 A number on substracting 15 it reduces to 80%. What is the 40% of that number? A) 75 B) 60 C) 30 D) 90 Correct Answer :30 Explanation :Let the number is X As is given, X-15= 80% of X X-15= X*(80/100) = 4*X/5 5X-75=4X X=75 Hence , 40% of that number= 40% of 75 =75*(40/100) =30 If X% of A is the same, as Y% of B, then Z% of B will be ? A) (YX/X)% of A B) (ZX/Y)% of A C) (XY/Z)% of A D) (Y/Z)% of A Correct Answer :(ZX/Y)% of A Explanation :As is given, X% of A=Y% of B A*(X/100)=B*(Y/100) A*X=B*Y B=A*(X/Y) So , Z% of B = B*(Z/100) Z% of B = A*(X/Y) *(Z/100) = (ZX/Y)% of A The value of a machine decreases by 5 percent annually. If its present value is 200000, then its value 2 years later? A) 180500 B) 199000 C) 180000 D) 210000 Correct Answer :180500 Explanation :depreciation at the end of two year = 200000*(1 - 5/100)2 = 200000* 19/20 * 19/20 =180500 One third of 1206, is what percentage of 134 ? A) 100% B) 150% C) 200% D) 300% Correct Answer :300% Explanation :1206*(1/3) => 402 required percentage = (402/134 )*100 =300% If the number of women in a village is 90% of the number of males. So, what percentage of the number of men of the number of women? A) 100% B) 105% C) 108% D) 111% Correct Answer :111% Explanation :Let the number of males=100 , Then number of women=90 Required percentage = (100/90)*100 = 111% ~ If a% of a + b% of b = 2% of ab, then what percent of a is b? A) 50% B) 75% C) 100% D) 200% Correct Answer :100% Explanation :As is given, a% of a + b% of b = 2% of ab a/100 *a + b/100 *b = 2/100 *ab a2 + b2 = 2ab a2 - 2ab + b2 = 0 (a - b)2 = 0 a = b Hence, Required percentage = b/a *100 = a/a *100 = 100%