Races And Games- Aptitude Questions and Answers

View in English View in Hindi

In a kilometer race, A can beat B by 100 m and B can beat C by 80 m. If A and C run in the same race, by how many meters will A win?

A)
172 m

B)
178 m

C)
220 m

D)
200 m


Correct Answer :

172 m


Explanation :

In a km race A can beat B by 100 m
ie A run 1000 m, B run (1000-100)=900 m
In a km race B can beat C by 80 m
ie B runs 1000 m, C runs (1000-80)=920 m

so B run 1 m, C run 920/1000 m
ie B runs 900 m, C runs (920/1000)×900=92×9=828 m

ie A run 1000 m,B runs 900 m and C run 828 m
Hence, A can beat C by (1000-828)=172 m

Raman covers 1 km in 8 min while suman covers the same distance in 10 min. By what distance does Raman beat Suman ?

A)

150 m


B)

65 m


C)

190 m


D)

200 m



Correct Answer :

200 m


Explanation :

Raman covers 1 km in 8 min and suman cover 1 km in 10 min.
If they starts together, then distance covered by suman in 8 min
= (1000/10) x 8 = 800 m
Thus, Raman will beat suman by (1000 - 800 ) m = 200 m

In 1 km race, A beats B by 18 m or 9 s. Find the A' s time over the course?

A)

391 s


B)

591 s


C)

491 s


D)

500 s



Correct Answer :

491 s


Explanation :

Clearly, B covers 18 m in 9 s.
B's time over the course = 9/18 x 1000 = 500 s
A' s time over the course = (500 - 9) = 491 s

In a 100 m race A runs at a speed of 5/3 m/s. If A give a start of 4 m to B and still beats him by 12 seconds, what is speed of B?

A)

5/4 m/s


B)

7/5 m/s


C)

4/3 m/s


D)

6/5 m/s



Correct Answer :

4/3 m/s


Explanation :

Let the distance is 100 m and speed of B be x m/s. Then, according to the question
96/x - 100/(5/3) = 12
96/x - 60 = 12
96/x = 72
x = 96/72
x = 4/3

Speed of B is 4/3 m/s.

In a 1 km race,A beats B by 28 m or 7 sec.Find A's time over the course?

A)

2 min ,2 sec


B)

3 min ,3 sec


C)

4 min ,3 sec


D)

5 min ,4 sec



Correct Answer :

4 min ,3 sec


Explanation :

B covers 28 m in 7 sec so,B's time over the course = 7/28 *1000 =250 sec
A's time over the course =250-7 =243 sec = 4 min ,3 sec.

A runs 7/4 times as fast as B.If A gives B a start of 84 m,how far must be winning post be so that A and B might reach it at the same time ?

A)

84 m


B)

121 m


C)

154 m


D)

196 m



Correct Answer :

196 m


Explanation :

If A runs 7/4 times as fast as B
⇒ A : B =7/4 :1 = 7 : 4

Define x: Let x be the constant ratio
A : B = 7x : 4x

Solve x: The difference is 84m
7x - 4x = 84
3x = 84
x = 28m

Find the distance of the winning post:
The winning post is the distance A has to run

A = 7x = 7*28m = 196 m

Winning post must be 196 m away from the starting point

A can run 1 km in 3 min ,10 sec and B can cover same distance in 3 min 20 sec. By what distance A beat B?

A)

50 m


B)

40 m


C)

60 m


D)

80 m



Correct Answer :

50 m


Explanation :

A can run 1 km in 3 min 10 sec and
B can cover same distance in 3 min 20 sec.
Clearly A beats B by 10 sec.

Distance covered by B in 3 min 20 sec ie 1000m in 2000sec
Distance covered by B in 10 sec =1000/200 *10 =50 m
A beats B by 50 meter.

In a 100 m race,A runs at 8 km per hour.If A gives B a start of 4 m and still beats him by 15 sec,what is the speed of B?

A)

3.7 km/hr


B)

4.16 km/hr


C)

5.76 km/hr


D)

7.71 km/hr



Correct Answer :

5.76 km/hr


Explanation :

A's speed 8 km per hr
ie
8000 m -------60*60 sec
100 m ------- 60*60*1000/8000 =45 sec
Time taken by A to cover 100 m =45 sec

B covers 100-4 m =96 m
Time taken by B to cover 100m=Time taken by A + 15 Sec
=45 sec + 15 Sec = 60 Sec

B's speed =96 m/60 sec = 96*60*60 km/60*1000 hr
=5.76 km/hr

A and B take part in 100 m race .A runs at 5 km per hour. A gives B a start of 8 m and still beats him by 8 sec. What is the speed of B?

A)

6.14 km/hr


B)

2.16 km/hr


C)

5.14 km/hr


D)

4.14 km/hr



Correct Answer :

4.14 km/hr


Explanation :

1 km/hr = 1000/60*60 =5/18 m/sec

A'speed = 5 km/hr =5*5/18 =25/18 m/s
Time taken by A to cover 100 m =100*18/25 =72 sec
B covers 100-8 m =92 m
Time taken by B to cover 92 m = Time taken by A + 8 Sec
=72 sec + 8 Sec = 80 sec

B's speed =92/80 m/s = 92*18/80*5 km/hr = 4.14 km/hr

A runs 5/3 times as fast as B. If A gives B a start of 80 m, how far must the winning post be so that A and B might reach at the same time?

A)

200 m


B)

300 m


C)

240 m


D)

340 m



Correct Answer :

200 m


Explanation :

Ratio of the speed of A and B = 5/3 :1
⇒ A : B = 5 : 3

Let x be the constant ratio
A : B = 5x : 3x

The difference is 80 m
5x - 3x = 80
x = 40 m

The winning post is the distance A has to run
A = 5x = 5*80m = 200 m

Winning post must be 200 m away from the starting point

A, B and C are the three contestants in one km race. If A can give B a start of 40 metres and A can give C a start of 64 metres, how many metres start can B give C?

A)

20 m


B)

21 m


C)

25 m


D)

34 m



Correct Answer :

25 m


Explanation :

Ratio of the speed of A and B =
A : B = 1000:960
Ratio of the speed of A and C =
A : C = 1000:936

So ratio of the speed of B and C
=> B : C = 960:936 = (960+40):(936+40)
= 1000:975
That is, B can give C a start of 25 metres.

In a 100m race,A covers the distance in 36 sec and B in 45 sec.In this race A beats B by?

A)

20 m


B)

22 m


C)

25 m


D)

30 m



Correct Answer :

20 m


Explanation :

Distance covered by B in 9secs =100*9/45 =20 m
So, A beats B by 20m

In a 200 m race A beats B by 35 m or 7 sec.What is the A's time over the course?

A)

12 sec


B)

19 sec


C)

33 sec


D)

45 sec



Correct Answer :

33 sec


Explanation :

B runs 35 m in 7 sec
B covers 200 m in (7/35*200) = 40 sec
B's time over the course = 40 sec
A's time over the course (40 - 7) sec = 33 sec

In a 300 m race A beats B by 22.5 m or 6 sec.What is the B's time over the course?

A)

92 sec


B)

80 sec


C)

73.5 sec


D)

65 sec



Correct Answer :

80 sec


Explanation :

B runs 22.5 m in 6 sec
B runs 300m in =6*300/22.5 =80 sec
B's time over the course =80 sec

A can run 22.5 m while B runs 25 m.In a kilometre race B beats A by?

A)

100 m


B)

140 m


C)

180 m


D)

200 m



Correct Answer :

100 m


Explanation :

B runs 25 m ,A runs 22.5 m
B runs 1000, A runs = 1000*25/22.5 =900 m
B beats A by (1000-900)m = 100 m

In a 500 m race, the ratio of the speeds of two contestants A and B is 3:4. A has a start of 140 m.Then ,A win by B?

A)

10 m


B)

14 m


C)

18 m


D)

20 m



Correct Answer :

20 m


Explanation :

A covers 500-140 = 360 m
Ratio of speeds of A:B = 3:4
Let us consider A covers 3m/sec & B covers 4m/sec
Time taken by A to cover 360m=(360/3)=120 sec
So,Distance covered by B in 120s =120*4=480m

Therefore,A wins by (500-480)= 20 metres

Latest Updates

Child Development & Pedagogy

The child will be able to use proper sentences by the age of?

Indian Politics

______is an institutional mechanism to provide representation to the states of India?

Books and Authors

Which text is not written by Kalidasa?

Indian Constitution

Which Constitutional Amendment introduced Right to Education as a Fundamental Right?

Indian History

Which animal is engraved on Harappan seals?

Indian Politics

Who is known for initiating electoral reforms in India to ensure free and fair elections?

Indian Constitution

The sequence in which the given terms are mentioned in the preamble to the Constitution of India is?

Which of the following parts of the Constitution of India provides fundamental rights ?

Books and Authors

Who among the following is the author of ‘Politics’?

Which one is the text not written by Abul Fazl?

Which King was the author of Ratnawali, Nagananda, Priyadarsika?

Fill in the blank

Fill in the blanks with the most appropriate preposition in the given sentence.
The class begins _______ 7:30 am _____ the morning.

The workers were so skilled that their _____ was quite visible even to a layman.

Articles

Choose appropriate article for the given sentence:
______ German is ___ easy language to learn for English speaking students.

Synonyms

What will be the synonym of ‘Eradicate’?

What will be the synonym of the word ‘disaster’?

Pipes and Cistern

Three taps A,B and C can fill a tank in 12, 15 and 20 hours respectively. If A is open all the time and B and C are open for one hour each alternatively, the tank will be full in?

Two pipes A and B can fill a tank in 6 hours and 4 hours respectively. If they are opened on alternate hours and if pipe A s opened first, in how many hours, the tank shall be full?

Latest Job Notifications

Banking Jobs

बैंकिंग कार्मिक चयन संस्थान Institute of Banking Personnel Selection(IBPS) - 7855 पद - 29/07/2022 अंतिम तिथि

SSC Recruitment

कर्मचारी चयन आयोग (एसएससी) Staff Selection Commission (SSC) - 1411 पद - 29/07/2022 अंतिम तिथि

Jobs in Rajasthan

राजस्थान अधीनस्थ और मंत्रिस्तरीय सेवा चयन बोर्ड Rajasthan Subordinate and Ministerial Services Selection Board (RSMSSB) - 5546 पद - 22-Jul-2022 अंतिम तिथि

Railway Recruitment

उत्तर मध्य रेलवे भर्ती प्रकोष्ठ Railway Recruitment Cell(NCR) - 1659 पद - 01/08/2022 अंतिम तिथि

Jobs in West Bengal

इंडियन पोस्ट सर्विस Indian Post Service - 2357 पद - 19/08/2021 अंतिम तिथि - पश्चिम बंगाल पोस्टल सर्कल

Banking Jobs

भारतीय स्टेट बैंक State Bank of India(SBI) - 6100 पद - 26/07/2021 अंतिम तिथि - CRPD/APPR/2021-22/10

SSC Recruitment

कर्मचारी चयन आयोग Staff Selection Commission(SSC) - 25271 पद - 31/08/2021 अंतिम तिथि

Jobs in Madhya Pradesh

राष्ट्रीय स्वास्थ्य मिशन मध्य प्रदेश National Health Mission MP(NRHM) - 5215 पद - 22/06/2021 अंतिम तिथि

Jobs in Punjab

पंजाब स्टेट पावर कॉर्पोरेशन लिमिटेड Punjab State Power Corporation Limited (PSPCL) - 2632 पद - 20/06/2021 अंतिम तिथि

Jobs in Chhattisgarh

स्वास्थ्य सेवा निदेशालय, छत्तीसगढ़ Department of Health & Family Welfare, Chhattisgarh - 267 पद - 26/06/2021 अंतिम तिथि