Ratio and Proportion- Aptitude Questions and Answers - in Hindi

View in English View in Hindi

If R:S = 0.01:0.11 and S:T = 2.2:1, Find R:S:T?

A)

2:2:1


B)

20:22:10


C)

20:2:1


D)

2:22:10



Correct Answer :

2:22:10


Explanation :

R:S = 0.01:0.11 = 1:11
S:T = 2.2:1 = 22:10

Therefore for the ratio R:S:T

R:S = 1*22:11*22
S:T = 22*11:10*11

R:S:T = 1*22 : 11*22 : 10*11
=1*2:11*2:10*1
=2:22:10

In a school, Under a Saving Scheme, Rekha saves 3/2 times the savings of Bindu, Geeta saves 4 times the savings of Rekha. Find the ratio of the savings of all the three in least terms?

A)

12 : 13 : 12


B)

12 : 3 : 12


C)

2 : 3 : 4


D)

2 : 3 : 12



Correct Answer :

2 : 3 : 12


Explanation :

As is given R = 1.5B
G = 4R = 4*1.5 = 6

So ratio of the savings their saving
B : R : G = 1 : 1.5 : 6
= 1 : 3/2 : 6
= 2 : 3 : 12

The ratio of savings of Bindhu to Rekha to Geeta is 2 : 3 : 12

A certain sum of money is divided between A and B in the ratio of 5/4 : 5/3 and A got Rs. 360/-. Find the total sum of money and B’s share?

A)

480


B)

120


C)

240


D)

540



Correct Answer :

480


Explanation :

Let the share of B be X
Given ratios are

A : B = 5/4 : 5/3 = 15/20 = 3/4

Now 360/X = 3/4
So B's share, X=480
total sum of money = 360+480 = 840

In an office, the ratio of the salaries of an officer and a clerk is 15:7. If the salary of a clerk is Rs. 720/- less than the salary of the officer, find the salary of each?

A)

1000 ,600


B)

1050 ,630


C)

1250 ,60


D)

1350 ,630



Correct Answer :

1350 ,630


Explanation :

Let the salary of officer is X and clerk is Y
as is given
X/Y = 15/7 ---eq 1
X-Y = 720 ----eq 2

from eq1 X=15Y/7
and substituting it in eq2

15Y/7 - Y =720
8Y= 720*7
Hence salary of clerk is, Y = 630
and salary of officer is, X = 15Y/7 = 15*630/7 = 1350

In an election to a municipal council, the votes secured by two candidates are in the ratio 13:19. The elected candidates gets 312 votes more than the second candidate. How many votes are secured by the second candidate?

A)

500


B)

620


C)

676


D)

700



Correct Answer :

676


Explanation :

Let the two candidates are A and B
the ratio is 13:19
So,
A's votes = 13x
B's votes = 19x

As is given
19X - 13X = 312
6X = 312
X = 52
Hence A's votes= 13X = 13*52 =676
and B's votes= 19X = 19*52 = 988

the second candidate is secured 676 votes

A certain sum of money is divided between Murthy and Prasad in the ratio 22/7 : 8/3. If Murthy gets Rs. 120/- more than Prasad, find the share of each?

A)

700,600


B)

792,672


C)

892,770


D)

998,772



Correct Answer :

792,672


Explanation :

The ratio is 22/7 : 8/3 = 22*3/7*8 = 33/28
So,
Murthy's share = 33X
Prasad's share = 28X

As is given
33X - 28X = 120
5X = 120
X = 24
Hence Murthy's share = 33X = 33*24 = 792
and Prasad's share= 28X = 28*24 = 672

In a cricket test series, the runs made by Raju and Tendulkar are in the ratio 5:9 and Tendulkar and Azar are in the ratio 6:7. What are the runs made by them if Azar makes 187 runs more than Raju?

A)

110,126,250


B)

120,216,307


C)

170,306,357


D)

168,206,352



Correct Answer :

170,306,357


Explanation :

The ratio is
R/T = 5/9 = 5*6/9*6
T/A = 6/7 = 6*9/7*9

So, rotio of their runs
R:T:A = 5*6:9*6:7*9
= 5*2:9*2:7*3
= 10:18:21

As is given
21X - 10X = 187
11X = 187
X = 17

Therefore
Raju's runs= 10X = 10*17 = 170
Tendulkar's runs= 18X = 18*17 = 306
Azar's runs= 21X = 21*17 = 357

Annual incomes of the families of Sita and Latha are in the ratio 4:3 and their annual expenditure are in the ratio 3:2. What is their annual income if they save Rs. 3000/- in a year?

A)

10000,7000


B)

11000,8000


C)

12000,9000


D)

13000,10000



Correct Answer :

12000,9000


Explanation :

Let annual income of the families of Sita and Latha be 4x and 3x,
and expenditure be 3y and 2y respectively

As is given
Saving of families of Sita 4x−3y=3000 ---(1)
Saving of families of Latha 3x−2y=3000 ---(2)

After resolving eq 1 and 2
8x−6y=6000
9x−6y=9000

x=3000

Hence, Annual income of the families of Sita=4x=12000
Annual income of the families of Latha=3x=9000

The cost of 10 books is Rs. 80/-. Find the value of 15 books?

A)

90


B)
100

C)
110

D)
120


Correct Answer :

120


Explanation :

Let the cost of a book is X
As is given 10X = 80 rs
X=80/10
X=8

Hence, value of 15 books= 15*X
=15*8
=120 Rs

The cost of 48 bags of paddy is Rs. 16,800/-. What is the cost of 36 bags of paddy?

A)

12400


B)
12600

C)
12800

D)
13000


Correct Answer :

120


Explanation :

Let the cost of 36 bags is X,
Then
48 bags of paddy : 36 bags of paddy = Rs 16800 : X
X = 16800*36 / 48

Hence, the cost of 36 bags is X =12600

Monthly expenditure of a family of 4 members is Rs 2800/-. What is the expenditure if there are 3 members in the family?

A)

1900


B)
2000

C)
2100

D)
2200


Correct Answer :

2100


Explanation :

Let the expenditure of 3 members in the family is X
Then
expenditure of 4 members : expenditure of 3 members = Rs 2800 : X
X = 2800*3 / 4
X = 2100
Hence, expenditure of 3 members is, X = 2100

Find the mean proportional between 8 and 32 ?


8 और 32 के बीच का औसत आनुपातिक ज्ञात कीजिए?

A)

12


B)

13


C)

14


D)

16



Correct Answer :

16


Explanation :

Mean proportional between a and b is square root of ab.

Mean Proportional= √(8*32) =16

The mess charge for 35 students for 24 days is Rs. 6300/-. In how many days will the mess charges be Rs. 3375/- for 25 students?

A)

12


B)

14


C)

18


D)

22



Correct Answer :

18


Explanation :

The rate for one student per day is the same, so

35 students*24 days / 25 students* X days = 6300 Rs/3375 Rs
35*24*3375 = 6300*25*X
X = 35*24*3375 / 6300*25
X = 18

Rice costing Rs. 480/- is needed for 8 members for 20 days. What is the cost of rice required for 12 members for 15 days?

A)

540


B)

320


C)

450


D)

560



Correct Answer :

540


Explanation :

cost of rice for 8 members in a family for 20 days = 480 Rs
cost of rice for 1 members for 1 day= 480/ 8*20 = 24 Rs
Now cost of rice for 12 members for 15 days= 480*12*15 / 8*20 = 540 Rs

10 men can lay a road of 75 Km long in 5 days. In how many days can 15 men lay a road of 45 Km long?

A)

4


B)

3


C)

2


D)

1



Correct Answer :

2


Explanation :

10 men*5 days / 15 men*X days = 75 Km/45 Km
10*5*45 = 75*15*X
X = 10*5*45 / 75*15
X = 2

Therefore, 15 men can lay a road of 45 Km long in 2 days

24 men working at 8 hours a day can do a piece of work in 15 days. In how many days can 20 men working at 9 hours a day do the same work?

A)

12


B)

14


C)

16


D)

18



Correct Answer :

16


Explanation :

People* hours* days is always constant.

So let the required day be X.
24 * 8 * 15 = 20 * 9 * X
X = 24 * 8 * 15 / 20 * 9
X = 16
On solving it, 20 men working at 9 hours a day required 1616 days to complete the same work

Latest Updates

Area

If the area of a square is 16 cm2, then the area of the square joining the mid-points of the sides is?

General Knowledge of MP

Vidisha is situated on the banks of river?

General Knowledge of World

When is the Human Rights Day celebrated?

Profit and Loss

By selling coconuts at the rate of Rs. 6/- each, a trader gained 20%. Find the cost of 100 coconuts?

General Knowledge of India

How many coastal state are in India?

Numbers

A person is to count 4500 currency notes. Let an denote the number of notes he counts in the nth minute. If a1 = a2 = .... = a10 = 150 and a10 , a11 ,... are in an AP with common difference – 2, then the time taken by him to count all notes is ?

The value of product 6 1/2 * 6 1/4 * 6 1/8 * 6 1/16 * -----∞ upto infinite terms?

Unix/Linux

What is nohup command in unix?

How do display the 10th, 11th and 12th line of a file in Unix?

Average

The mean of 100 students marks was found to be 40. it was found later that a mark 53 was read as 83. the correct mean is?

Numbers

The geometric mean of three observations 40, 50 and X is 10, then the value of X is ?

Indian Politics

Who appoints the members of National human rights commission?

The President of India can resign by writing under his hand addressed to?

Under which article of the constitution of India can the President of India refer a matter to the Supreme Court for its opinion?

General Computer Knowledge

The term VPN stands for ?

The transmission control protocol(TCP) is a............ layer protocol ?

Oracle PL/SQL

What is the difference between Procedure and Function?

Define exception and How will you raise an exception in PL/SQL procedure?