Time and Work- Aptitude Questions and Answers

View in English View in Hindi

A grain stock in a village A runs for 21 days. The same stock can run for 28 days in village B. If both the villages are given the same grain stock, then how long will the stores run?

A)
14 hours

B)
12 hours

C)
7 hours

D)
49 hours


Correct Answer :

12 hours


Explanation :

The quantity of grains used by village A and B in one day = 1/21 + 1/28 = 7/84 = 1/12

Therefore, the stocks will be run out in 12 days by both the villages.

If 15 men take 21 days of 8 hours each to do a piece of work, then what is the number of days of 6 hours each that 21 women would take, if 3 women would do as much as 2 men?

A)

18


B)

20


C)

25


D)

30



Correct Answer :

30


Explanation :

As is given 3W = 2M thus, 21W = 14M

M1 = 15M, D1 = 21, H1 = 8
M2 = 21W = 14M, D2 = ?, H2 = 6

M1*D1*H1 = M2*D2*H2
15*21*8 = 14*D2*6

D2 = 15*21*8 / 14*6
no. days for these women to do the job , D2 = 30

A and B working together can finish a piece of work in 12 days while B alone can finish it in 30 days. In how many days can A alone finish the work?

A)

18 days


B)

20 days


C)

24 days


D)

25 days



Correct Answer :

20 days


Explanation :

A and B do the work in 12 days
One day work of A and B = 1/12
B alone do the work in 30 days
One day work of B = 1/30
One day work of A = 1/12 - 1/30
= 5 - 2/60
= 3/60
= 1/20
A can do the work alone in 20 days.

If 5 men can do a piece of work in 10 days and 12 women can do the same work in 15 days, the number of days required to complete the work by 5 men and 6 women is?

A)

15/2 days


B)

8 days


C)

19/2 days


D)

12 days



Correct Answer :

15/2 days


Explanation :

5 men complete the work in 10 days
5 men, 1 day's work = 1/10

12 women complete the work in 15 days
12 women, 1 day's work = 1/15
6 women, 1 day's work = 1/30

Hence, 5 men & 6 women, 1 day's work = (1/10)+(1/30) = 2/15
They will complete the work in = 15/2 days = 7.5 days

Praful has done 1/2 of a job in 30 days, Sarabjit completes the rest of the job in 10 days. In how many days can they together do the job?

A)

30 days


B)

45 days


C)

15 days


D)

60 days



Correct Answer :

15 days


Explanation :

Praful can complete full Job in= 30 * 2 = 60 days
Sarabjit can completes rest of the job means 1/2 job in 10 days, so full job in= 10 * 2 = 20 days

Their combined one day work =1/60 + 1/20 = 4/60 = 1/15

So, they both take 15 days to complete full Job.

X can do a piece of work in 20 days, while Y can do in 10 days. If Y worked at it for 8 days,then X can finish the remaining work in______.?

A)
2 days

B)
3 days

C)
4 days

D)
5 days


Correct Answer :

4 days


Explanation :

Y's 8 day's work = 8*(1/10) = 4/5
Remaining work = (1 - 4/5) = 1/5
1/5 work is done by X = 20*(1/5) = 4 days

If 80 men can do a piece of work in 10 days, in how many days can 40 men do the same piece of work?

A)

5


B)

20


C)

30


D)

40



Correct Answer :

20


Explanation :

80 men finish work in 10 days
So, 1 man would finish in 80*10 = 800 days
Hence 40 men would finish it in 800/40 = 20 days

Or

M1 * D1 = M2 * D2
80*10 = 40*D2
(80*10)/40 = D2
20 = D2
Therefore it will take 20 days for 40 men to complete same piece of work

If 80 men can do a piece of work in 10 days, how many men are required to do the same work in 4 days?

A)

50


B)

100


C)

200


D)

300



Correct Answer :

200


Explanation :

M1 * D1 = M2 * D2
80*10 = M2*4
(80*10)/4 = M2
200 = M2
Therefore 200 men are required to finish the work in 4 days

OR

80 men finish work in 10 days
So,80*10 = 800 Mens will be required to complete in one single day.
Hence to finish in 4 days, men are required finish 800/4 = 200

18 men can dig a well in 10 days. After they have worked for 4 days, how many more men shall be employed to complete the work in 4 days from then?

A)
3

B)
6

C)
9

D)
18


Correct Answer :

9


Explanation :

Total work = 18 men * 10 days = 180 unit
Work done in 4 days = 18 men * 4 days = 72 unit
Remaining work = 180 - 72 = 108 unit

108 unit work should done in 4 days
(18+X) men * 4 days = 108 unit
(18+X) men = 27
X = 9 men extra require to complete the work in 4 days.

Latest Updates

Physics

Atmospheric pressure at sea level equals ?

General Knowledge of India

Which of the following dance forms was introduced by the great Vaishnava saint and reformer Mahapurusha Sankaradeva ?

Which of the following is the only classical dance of india having links with Muslim culture and represents a unique synthesis of Hindu and Muslim genius in art ?

Time and Distance

Starting from the same point at the same time, Ruhan and Yuvan had to reach the same destination. While Ruhan drove at 45 km/hr, Yuvan was slower by 5 km/hr. If Yuvan arrived at the destination an hour after Ruhan did, the distance covered by each, in Kilometres, was ?

Simple Interest

A sum of money was invested at a certain rate of simple interest for 4 years. Had the sum been invested at a rate 3% higher than the actual rate, the interest earned would have been 720 Rs more. Find the sum initially invested?

Ratio and Proportion

A bag contains red, blue and black balls. The ratio of red to blue balls is 3 : 5. The ratio of black to red balls is 3 : 4. What is the ratio of blue to black balls?

Profit and Loss

Selling a pack of incense sticks for 136 Rs resulted in a loss of 15%. To make a profit of 10%, the selling price should be ?

Percentage

23% of a bucket full of diluted milk was water. If the quantity of pure milk in the bucket was 15.4 liter, then the capacity of the bucket was ?

Average

The average of the marks obtained by three girls in a test was twice the average of the marks obtained by eight boys in that test. If the total marks obtained by all these examinees was 168, find the average marks each of the girls obtained ?

Pipes and Cistern

44 pipes can fill a large water tank in 27 hours. How many hours it take for 66 pipes to fill four such tanks ?

HCF and LCM

A natural number, when divided by 3, 4, 5, 6, and 7 respectively, leaves corresponding remainder of 2, 3, 4, 5 and 6. What is the smallest of all such numbers fulfilling the above condition ?

Coding-Decoding

If in a certain code language, PRINT is written as 34825 and TRUE is written as 5479. Then, how will TENURE be written in that language?

Order Sequence

Arrange the given words from smallest to biggest-
1.Jug
2.Mug
3.Bucket
4.Drum
5.Cup

Statement and Conclusion

Statements
All socks are shoes
Some shoes are black

Conclusions
I. Some shoes are socks.
II. No scoks is black

Numbers

The difference between the place value of 4 and 2 in the number 833749502 is ?

Analogy

GIKM : HJLN :: PRTV : .........?

Order Sequence

In a row of girls, Nanda is eighth from the left and Chanda is nineteenth from right. When Nanda and Chanda interchange their positions, Chanda becomes twnty-third form right. How many girls are there in the row?

Analogy

Summer: Day :: Winter : ........?